מבוא:
היום התקיים הכנס ה 14 של איגוד האינטרנט הישראלי שכותרתו הייתה ‘עשור חדש נפתח’. אחד ממושבי הכנס עסק לראשונה בעניין האינטרנט הכשר ועתידו בעולם החרדי. את המושב הנחה ר’ אריה פרנקל מנהל מחלקת היח”צ בגל אורן BSD והשתתפו בו ר’ מרדכי בלוי יו”ר משמרת הקודש והחינוך ור’ אבריימי דיקמן ממנהלי אתר פרוג ופעיל רציני בתחום האינטרנט החרדי.
גם האנשים האופטימיים ביותר יודעים שאחוזי החיבור בקהילה החרדית לרשת האינטרנט הם די גבוהים ממה שנטו לחשוב עד היום. הנתונים הרשמיים כיום מדברים על 30-35% גלישה ברשת המקוונת [מסוננת / לא מסוננת] בקרב אנשים בוגרים, מה שלבטח אומר שקיימים עוד 15-10 % שאינם מודים בפה מלא על חשיפתם לרשת, ביחד זה מגיע למצב של 45%!! כמעט חצי מהמשתייכים למגזר החרדי נמצא ברשת.
הבעיה:
כוחו הגדול של האינטרנט הוא במידע והזמינות של כל אחד ואחת בכל מקום בעולם בו הם יכולים לחפש, למצוא, לעדכן ולשתף במידע מעניין או רלוונטי את שאר הגולשים. די אם נזכיר את אחד האתרים שמסמנים יותר מכל את המעבר מעולם האופליין לעולם האון-ליין, ויקיפדיה – מקור המידע הבלתי נלאה בכמעט כל תחום שבו אפשר להעלות על הדעת.
כל בר-דעת מבין שכדי להנגיש את האינטרנט והאפשרויות הגלומות בו גם למגזר החרדי חייבים לצנזר תוכן שאינו הולם, תמונות בלתי צנועות ושאר דברים שלא היינו רוצים להיחשף אליהם, ואני עוד לא מדבר על הילדים שלנו… לכן הפוסט הזה ידבר על הפתרונות או לכל הפחות על הנסיונות למצוא פיתרון נכון ומועיל שישאיר מצד אחד את עיקרון זמינות המידע ומצד שני יוכל לחיות בשלום עם הקודים החינוכיים אשר לפיהם הציבור החרדי מתמודד.
כמובן שאנחנו לא מדברים על רשימות לבנות של אתרים מאושרים לגלישה, פשוט כי זה לא עומד מבחינתי בגדר של אינטרנט אלא יותר בגדר של רשת פנימית וסגורה, שיכולה להוות פיתרון מושלם במקרה וכל הברירות האחרות לא יעמדו בתקן של אינטרנט כשר. אבל אנחנו הרי רוצים אינטרנט ולא קבוצת מחשבים זעירה המחוברת ברשת [אינטראנט].
הפיתרון:
כל הפתרונות שהיו עד היום במגזר החרדי, חלקם בהצלחה גדולה חלקם עדיין בשלבי קליטה, ניסו לעשות זאת ע”י תוכנות סינון המתלבשות על הדפדפן או לחילופין דרך שרת דרכו עובר המשתמש, החוסם תוכן לא ראוי ע”פ מאגר מידע שמזינים לתוכו בכל עת. כל שאר הפתרונות, שאני שמעתי עליהם בכל אופן, מבוססות טכנולוגית על בסיס אותו רעיון.
לכן למושב החרדי בכנס של איגוד האינטרנט הישראלי ישנו חשיבות מכרעת בעניין. איגוד האינטרנט הישראלי הינו גוף בלתי תלוי, הפועל לקידום האינטרנט והטמעתו בישראל כתשתית טכנולוגית, מחקרית, חינוכית, חברתית ועסקית. האיגוד מנוהל ע”י שבעה חברי הנהלה, הפועלים בהתנדבות. במקרה שלנו רק פיתרון כזה שנתמך ע”י איגוד האינטרנט הישראלי יוכל לתת מענה לבעיה.
חלק גדול מהציבור בישראל אינו מעוניין לתת לילדיו הרכים גישה לאתרים בעלי תוכן בוטה, מתוך גישה חינוכית הגיונית שרוצה למנוע מהילד את החשיפה לכל מיני תכנים פוגעניים, שלא לדבר על דברים מעבר לזה. הרעיון שכעת עולה על הפרק הוא הכי הגיוני ופשוט ששמעתי והוא למעשה בכלל נועד לכלל האוכלוסיה, מה שלא מפריע ליצור ממנו פיתרון ראוי ונכון גם עבורינו.
דירוג עמודי אינטרנט:
אני לא ניכנס לפרטי התוכנית כי זה באמת דבר מורכב, אבל תמצית הרעיון הוא כדלהלן: השם של המהלך הוא הסדרה עצמית והוא מתבסס על מערכת דירוג פנימית [מתוך כ 250 דרגות שונות] שתתלבש על פרוטקול התקשורת של הדומיין (בדומה לDNS) ויאפשר לאיגוד האינטרנט הישראלי לסמן עמודי אינטרנט, כאשר הסימון ישמש לקביעה על אופי האתר. תכנים בעלי מאפיינים פורנוגרפים ואלימים ידורגו כמובן כנחותים ביותר, בעוד אלו המספקים מידע נקי ומסונן יקבלו אוטומטית דירוג גבוה יותר. מעבר לדירוג הרשמי של איגוד האינטרנט, המערכת תאפשר לכל משתמש לדרג את הדפים לעצמו, וכן להצטרף לדירוג קבוצתי (קהילה/עבודה/וכדו’). המעלה העיקרית של התוכנית הזאת היא ההפרדה בין החלק המקצועי של הדירוג ואישור האתרים, לבין החלק ההלכתי שיחליט על הרף אותו הוא מוכן להכשיר עבור הקהילות החרדיות לגלישה נקיה וכשרה.
העתיד:
כמובן שהזמן לא עובד לטובתינו ונראה שהגיע הרגע בו צריכים לקבל החלטות קברניטי הציבור החרדי בנוגע לנושא כבד משקל זה. לדעתי האנשים היחידים שיכולים להוביל מהלך כזה אצל גדולי ישראל הם דווקא עסקני הוועדות למיניהם [לא אלו של הסלולרי, הם כבר עשו את הבוכטה עכשיו תור מישהו אחר להרויח] שמסוגלים לתת גושפנקת כשרות כלשהי על אתרים חרדיים ומסוננים ויפה שעה אחת קודם.
תודה ל: חיים דיקמן, אברימי דיקמן, דניאל כץ, הרב מרדכי בלוי שבהשראתם נכתב פוסט זה, ולשמואל דרילמן מנהל חברת DRVVV שעמל ללא לאות להוציא את המושב הזה אל הפועל ומנהל הידברות רציפה עם מנהלי האיגוד וקודקודי הציבור החרדי, וליהודה דויטש מפתח התוכנה המוכשר מחברת uniqueit שהיה חלק מצוות הפיתוח של אינטרנט רימון.
19 תגובות
30-40% אלו בתים שיש בהם אינטרנט, מבחינת חשיפה לאינטרנט הנתונים גבוהים יותר ומדברים אף על 70% חשיפה (גישה למידע ולתכנים לפי צורך).
שמואל
אין לזה סימוכין ממחקרים רציניים הכל על סמך השערות ותחושות בטן, לכן העדפתי להתייחס לנתונים היותר רשמיים.
בכל אופן תודה על הכל, וה’ יעזור שהמהלך יצליח, הגיע הזמן!
אני הקטן שגולש ממודם סלולרי גם נחשב בסטטיסטיקה ?
נו, באמת…
70%, זה דמיון הגובל בטירוף!
אפילו 40-30% עדיין בגדר דימיון מטורף.
שאלת השאלות, מבחינתי בכל אופן, האם יש כמה כרישים שאורבים לרעיון? וכמה הם מוכנים לשלם?….
לעצם מהלך הדירוג:
מה יעשו עם כל הרשת הגלובלית שאינה תחת אחריות איגוד האינטרנט הישראלי? תחסם?
מה עם תוכן מזוהם כמדריכים או סיפורים ברמה של טקסט?
פורומים נקיים ורק כמה אווטארים בעיתיים?
מה עם אתר חילוני כשר, שיתווסף בו חומר, מי יפקח על הדרוג שלא ישתנה? משגיח צמוד?
ראינו בענין הSMS, שעד עתה לא נפתר, על אף שהבעיה ההיא קלה לאין ערוך מכל מה שהאינטרנט מציע, אחרי שזה ייפתר נוכל לחזור לניירות העמדה הללו.
מה עם כל אתרי החדשות? או מה יעשו הקומיסרים למהדרין כנגד הטאקבעקים שר”י.
כל זה מצידנו, מהכיוון החילוני, חכה ותראה את הלובי המשומן של כל בעלי הכסף הגדול והלא נקי, בהנחה שאתם שם מודעים על הרבה ישראלים שמככבים בצמרת הטינופת וההימורים העולמית און ליין, + שונאי הדת טורפי ש”ס והחוק שלה ז”ל, וכמובן הבג”ץ.
אני רואה שבקודקס המנוסח מופיע שכל הרעיון לא יהא בחקיקה כי אם קוד אתי מקובל: ומי שלא יסכים? ולמה שמשהוא יסכים? בגלל מוטקה בלוי? בגלל שעוד כמה דוסים יתחילו לטקבק בהמוניהם בכל אתרי החדשות כדבוקה אחת?
עוד נקודה מופיעה שם חסימת P2P, זה לבד מספיק לקבור את העסק ויעיר את כל המדינה למהומה אחת גדולה. כמו בצרפת אוסטרליה ועוד שם המהומות כבר פיזיות,
בקיצור חלום מתוק.
חבל שלא הזכרתם את טוג אשר מעניק לגולשים תחליף ראוי לאתר תוכן המכיל ערוצי חדשות בין כלל ערוצי התוכן השונים, ובנוסף האתר פותח בקרוב פורטל כלכלה גדול שייתן ליהודי החרדי פתרון מקיף לכל נושאי הכלכלה.
הנדסה גנטית. כן. הנדסה גנטית היא הפתרון. שוב מחפשים להקים את בית הרפואה מתחת לגשר במקום לתקן את הגשר.
הפניית המשאבים לתיקון עולם אולי נדרשת, אבל קלה לאין ערוך מהשקעה בחינוך. חינוך, חינוך, ושוב חינוך. זה הא-ב! בהעדרו לא יועילו שום ‘תקנות’, ‘פתרונות’, וטכנולוגיות.
כאשר המשאבים החינוכיים יופנו ליראת שמיים ולא ליראת השכנים והשדכנים, או אז תהיה תועלת בחיפוש אחר פתרונות טכנולוגיים לשינוי הדי.אן.איי הפנימי של האינטרנט, הדמוקרטיה וכל שאר “תחלואי” העולם המערבי בו אנו חיים.
כל עוד נמשיך לטמון את ראשינו ב-wab 2, בדור הרביעי ובשאר האשליות שנועדו להסיט את תשומת הלב מהבעיה האמיתית, לא תצמח שום תועלת מעשית מכל הדיבורים.
לא ערוד ממית, החטא ממית!
דווקא בכנס דיברו גם נשיא איגוד האינטרנט מר רימון לוי וגם שר התקשורת על צעדים מעשיים להחדרת היוזמה בקרב כל ספקיות האינטרנט כך שזה ממש לא מופרך.
למזלינו קיימת דרישה עולמית גוברת לפיקוח על תכני האינטרנט (עבור ילדים וכדו’) והמנגנון שיוקם יפתור גם את כל הבעיות שהזכרת, עבורנו.
פתרון האינטרנט באיחור והשעון לא צועד אחורה.
רבים נוטים להאשים את העסקנים באי הבאת פתרון הולם, אבל בסופו של דבר אין את מי להאשים כי לא ברור אם יש פתרון בכלל.
הרבה מנסים להעלות רעיונות ועיקר הבעיה זה שכל פתרון הוא בסופו של דבר סירוס האינטרנט ומי שהתרגל לעולם האינסופי שקיים בו יהיה לו קשה לצמצום משמעותי ככל שיהיה.
גם הרעיום הנוכחי אני לא רואה בו הבדל משמעותי ממה שקיים היום ברימון.
לגבי המספרים, יש כמה דברים מאוד מוזרים, קחו למשל את “בחדרי”, מי שנחשף פעם למספרים של הכניסות שלהם וכשאתה מנסה לאחר כל השיקלולים לפשט את זה לאחוזים מתוך הציבור החרדי, אתה מגיע לכמעט 80% מהציבור החרדי וזה לא מסתדר עם פני השטח שבו קיימים אחוזים גבוהים של אוכלסיות שלא יודעים בכלל מה זה אינטרנט.
ועם כל זאת אתר טוג עדיין אינו מצליח להיכנס לתודעת הכלל, אולי עקב ביותר אתר נקי מדי. כלומר אין שם חומר חדשותי שמעניין את אלו גולשים בנט.
אתר טוג מיועד לאלו המחפשים חומר חדשותי נקי וברמה גבוהה יותר מאשר שאר התחנות ה’חרדיות’ שמבצעות ‘העתק הדבק’ למדורי הרכילות בתקשורת הכללית.
ויש הרבה גולשים (כמוני למשל) שמעונינים דווקא בחומר מהסוג הזה.
לנתח את הרגלי הגלישה של הציבור החרדי באינטרנט ולהתייחס לכלל הציבור החרדי כגוף אחד בעל מאפיין משותף – זה לא מקצועי ולא נכול לעשות זאת.
לדוגמא: יהדות התורה זכתה בבחירות לכנסת ה-18 בכ150 אלף קולות. מאגר קולות זה מפולח מיידית בשני קהלי יעד כלליים, דהיינו ליטאי וחסידי. כשקהל היעד החסידי מתחלק אף הוא בין חצרות החסידים הגדולות ובעלי בקרה פנימית חזקה לבין חצרות החסידים הקטנות יותר ובעלי בקרה מועטת ובין הציבור החסידי הלא מוגדר בו אין בכלל בקרה פנימית על אופי המשפחות.
באותה מידה ניתן לחלק את הקהל הליטאי שנע על ציר רחב, ומתחיל באברכים שתורתם אומנתם ויושבי אוהל עד גיל שיבה כמו אלו שלומדים במיר או בכולל חזון איש, ומגיע עד בוגרי הישוב העוסקים במקצועות חופשיים לפרנסתם.
הסבירות שתמצא חיבור לאיטרנט אצל אברך בן 50 היושב בכולל חזון איש או אצל ‘היושבים’ בבעלזא – הינה נמוכה. הסבירות שתמצא חיבור לאינטרנט אצל בוגרי קרית אונו שואף ל100%. כך שנסיון להקביל בין הקהלים הינו לא הגיוני.
כאיש אשר נמנה על אחת הקהילות החסידיות בארץ, אני רואה כי ידיעות שמקורן באינטרנט לא הופכות לדו שיח בקהל ורוב הקהל גם אינו יודע על מה מדובר. ישנו קהל חובבי רכיל הנמנה על אחוזים בודדים מתוך הקהילה העוסקים ברכילות הזולה דוגמת בחדרי וכו’. רוב הקהל גם אינו יודע איך הדבר נשמע בפנים.
מקארתור, תודה על התגובה.
גם אני הקטן חושב שזה לא מעשי. ברור שלא ברמה של מהדרין כמו שאנחנו מחפשים בשאר תחומי החיים.
אין כזה דבר בעולם שיהיה אינטרנט אמיתי – כשר. זה תרתי דסתרי, אינטרנט אמיתי זה אומר להיות פתוח וחשוף לכל העולם החילוני והגויי, ובד בבד לא להחשף לתכנים לא רצויים. זה דבר לא מציאותי בכלל. כמו שתרצה שיתנו לך ללכת לקולנוע ולא לראות דברים לא יפים, רק לבלות קצת. ושיתנו לך ללכת לקניונים בלי לראות דברים לא טובים, רק סתם ליהנות.
כמו כן צריך להבין ולהפנים, אין דבר כזה אינטרנט כמו שצריך, וגם שיהיה נקי ויעמוד בדרישות ההלכה, לא שייך ליצור דבר כזה! כל אחד צריך להחליט על אחד מן השתים, באיזה דרך הוא צועד. כמו שכל ירא שמים מתנזר מהרבה דברים טובים ונחמדים שיש בעולם, כי זה לא מסתדר עם התורה, גם האינטרנט ה’אמיתי’ לא שונה מזה. (אני לא יודע מה לומר, יש כאלה שחייבים וצריכים וזקוקים לאינטרנט לפרנסה. אפילו שבינינו, כמה אחוזים מהם באמת באמת ‘חייבים’ את האינטרנט ממש? לא יוכלו להסתדר בשום אופן בלעדיו? ואפילו אם נניח שאכן כך. לו הם לא היו יכולים להסתדר בפרנסתם ללא צפיה בטלויזיה, ללא קריאה בעיתונים בסגנון ‘מעריב ל***’, האם הם גם היו טוענים ש’הם חייבים את זה בשביל העבודה’! או שהם היו מחפשים לעצמם אפיק פרנסה אחר? בדיוק אותו הדבר צריך להתייחס לאינטרנט הפתוח).
אין מה לעשות, וצריך להפנים את זה. העולם של היום וההליכה בדרך התורה מתנגשים זה בזה. מי שרוצה להשאר נאמן לדתו אין לו ברירה אלא להסתגר יותר ויותר בתוך תיבת נוח שבנו לנו מורינו ורבותינו.
חיים,
סלח לי על הביטוי, אבל אלו דברי הבל ופטפוטי סרק.
מה הקשר בין אחד לשני? בגלל שצריך להשקיע בחינוך זה אומר שלא צריך להשמר מסכנות? אתה תרשה לי להניח אצלך בבית כמה חבילות של סמים קלים, ולדרוש ממך ש’תחנך’ את הילדים שלך, במקום לטמון את ראשך בכל הבעיות של הדור. היית מסכים לכזה דבר? ברור שלא.
המשנה אומרת: הרחק מן הכיעור ומן הדומה לו ומן הדומה לדומה! זה משנה. זה לא קול קורא שהעסקנים הוציאו חתימות מהרבנים…
אין אפוטרופוס לעריות. לאדם אסור להכניס את עצמו לנסיונות שהוא יודע שיהיה לו קשה מאד לעמוד בהם. ושאף אחד לא ישקר על עצמו שהוא ‘מחונך’ ויכול לעמוד בפיתויים.
עוף השמיים. אין לי מושג מי אתה ולכן תגובתי תסתכם במילים הבאות: מקריאת דבריך ניתן להסיק שלא הבנת כלל ועיקר את כוונתי.
יתכן, אתך הסליחה.
מי זה דניאל כץ? ההוא שלמד בקול תורה?
@ חיים גיל:
אכן, אין כזה דבר !
“אל תאמין בעצמך עד יום מותך” וכבר ראינו לאן דברים כאלו הובילו…הכשר הוא באמת בדיעבד וגם במהודר ביותר מוצאים לא פעם תקלות.
נכון שמבחינה חינוכית יש צורך לחסן ויש סיכוי שזה יועיל .אבל מי יכניס את עצמו לצנצנת חיידקים אלימים ויבקש לצאת בריא?