מרכז העניינים
חינמון ארצי
דטה פרינט
דפוס דיגיטלי
כלל גלגלי פרסום
שילוט חוצות ועוד
גיל גרופ
פתרונות מדיה ופרסום
מגזין המקום
ירחון לחרדים עובדים
WebDuck
בניית אתרים
שיתוף ב email
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

מאת: איתן דובקין מנכ”ל המחלקה החרדית במקאן אריקסון.

לפני מספר ימים השתתפתי במסגרת עבודתי בהרצאה שעסקה בהתפתחות העולם הדיגיטאלי. כלומר, האינטרנט וגרורותיו. עולם שהוא כבר מזמן מעבר לסתם רשת. זה עולם שלם. דיגיטאלי. שרץ מהר. אל הלא נודע. ואף אחד לא מתכוון לעצור אותו.

בתור מי שחושב שהוא מכיר את העולם הגדול הנמצא שם בחוץ, אני חייב להודות שיצאתי מופתע. מופתע מאוד. זה כבר מזמן לא רק רשת האינטרנט ואתרים כאלה או אחרים. הדור הגדל כאן, ממש לידנו, דור חדש שחי, נושם ובועט דרך הרשת. הם לא חיים את החיים שאנחנו מכירים. הם במקום אחר, שם פיתחו צורת חיים דיגיטאלית לחלוטין. החברים שלהם הם חברים ברשתות חברתיות, הבילויים שלהם הם בילויים משותפים למספר חברים שכל אחד יושב בקצה האחר של העולם, השופינג כמובן בחנויות ברשת, וכל זה בלי לצאת מפתח הדלת של החדר. ואני, ואנחנו, נמצאים במרחק שנות אור משם. וטוב שכך.

התפתחות הטכנולוגיה הביאה איתה את איבוד השליטה. זה כבר לא כותב החדשות שקובע את הטון, אלא ‘אנשי-הטוקבק’ שמגיבים מהר וחד. הורים שאין להם מושג מה הבן שלהם עושה שם ברשת. הם רוצים מאוד לדעת, אבל אין להם מושג על מה הוא מדבר. כולם בכולם. איש הישר בעיניו יעשה.

לאן זה מוביל? אין לאף אחד באמת מושג. אחרי שהסבירו לנו ששוק חופשי זה הדבר הכי נכון, מתאים ותורם להתפתחות הכלכלה – הגיע המשבר הכלכלי להראות לנו שעל כל דבר צריך שיהיה פיקוח. אין דבר כזה חופשי-חופשי. ואם יש, אז זה לא נגמר טוב.

ואנחנו בעולם משלנו. הנה אנחנו כאן ברשת, אבל תאמינו לי, זאת לא אותה רשת כמו שלהם. אנחנו חיים כאן ומציצים לשם. הם חיים שם, ומדי פעם – אם בכלל – מציצים לכאן.

יש יתרונות רבים לעולם הדיגיטאלי. ראינו עכשיו את נשיא ארה”ב הנבחר ברק אובמה שעשה שימוש מבריק ברשת וכבש את אמריקה. כל העולם הטכנולוגי מאיץ כבר שנים את התפתחות הרפואה, הזדמנויות עסקיות מעבר לים נעשו קרובות מאי פעם. אבל כנראה שהחסרונות גדולים מהם. בפרט אם אתה יהודי שומר תורה ומצוות. זה לא מתחבר.

אנחנו צריכים להעריך את התיבה שאנחנו בתוכה. זה לא אומר שאנחנו לא יכולים להתפתח, להתעדכן ולהשתפר.

אנחנו יכולים, אבל בגבולות הגזרה שלנו.

שיתוף ב email
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

אולי יעניין אותך גם:

9 תגובות

  1. הלוואי שרק היו מציצים לשם, הבעיה היא שמציצים ובד”כ גם נפגעים.
    לא הבנתי דבר אחד. איך בדיוק אנחנו יכולים להתפתח בגבולות הגזרה שלנו, הרי כל מי שניסה, מנסה וינסה לעשות אינטרנט בגזרה כשרה, לוקח מהאינטרנט את כל הרעיון הגדול שעומד מאחוריו, שזה חופשיות המידע בצורה מוחלטת ויצירת קשרים ללא מחיצות בכל העולם?

  2. דינקיס, נראה לי שהאינטרנט הוא כבר מעבר למידע חופשי, נראה לי שהוא אימץ לעצמו תפקידים נוספים, ואולי על זה מדבר כותב המאמר, רשתות חברתיות שמחליפות תקשורת חברתית פרונטלית,
    נראה לי שמדובר על החמצת החוויה של התקשורת הבינאישית שהולכת ודועכת. ובכלל החמצה של חוויות שקשה לחוות דרך מחשב, (אפילו שופינג), ומצד שני אימוץ חוויות רגשיות שבנויות להחוות דרך מחשב אבל אולי לא מתאימות כל כך למין האנושי שבבסיסו הוא יצור סוציאלי.
    סתם לדוגמא – אם פעם ילדים שהיו רוצים לפגוש חברים הם היו קוראים להם לרדת לשחק למטה בגינה, היום הם מדברים דרך האינטרנט, אפילו משחקים משחקים משותפים דרך האינטרנט.

    דווקא החברה החרדית, גם אם היא משתמשת באינטרנט, לא מאפשרת כל כך את הניתוק החברתי הזה.

  3. אני מסכים עם כל מילה של איתן, ומצדיע לו על היכולת לנתח בבהירות כה רבה את הנושא.

    עם זאת אני חושב שיש להוסיף שחלק מהעניין שאנחנו יותר חיים בעולם האמיתי ופחות בעולם הוירטואלי נעוצה בעובדה שרובנו לא מכירים את שפת האנגלית על בורייה.

    קחו לדוגמה את הרשת החברתית ‘פייסבוק’ שמושתת רובה על השפה האנגלית ולכן המגזר פחות מוצא בה את מקומו.

    אני חושב שיהודי התפוצות מצויים יותר מאיתנו בהוויה האינטרנטית / דיגיטלית בעקבות כך שאינם נאלצים להתמודד עם מחסום השפה.

  4. .
    כמו כל מהפיכה, יש בה מן הדבש ומן העוקץ.
    כמו בכל מהפיכה, המתנגדים לשינו מזדעקים בראש.
    כמו כל מהפיכה, שמביאה בשורה ושינוי, היא מביאה עימה גם חששות, בעיקר בקרב ציבור שמרני.
    האינטרנט מגלם בתוך עולמו אפשרויות אדירות, משירותים ועד חינוך, מקידום בריאות והמחקר ועד פיתוח ועידוד לימוד הדף היומי, לכל אדם, בכל מקום ובכל עת.

    זאת הדקה התשעים העומדת בפני גדולי ישראל, להשתמש בכלי הזה כצינור מידע, חינוך, חיבור קהילות וקירוב רחוקים.
    נכון, יש גם סיכון, אך הסיכוי, לדעתי גדול יותר.
    .
    * הסיכון האמיתי הנשקף לציבור הוא מגזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה, ואז יתרצו הגבולות ללא שליטה כלל.
    .

  5. נכון. אנחנו בתיבה, אבל החלונות כבר גדולים מהקירות. והדלתות פתוחות. נכון, זה לוקח זמן, וזה תהליך, אבל הדיגיטיזציה הזו כאן והולכת להשאר לתמיד ולהכנס גם אצלנו בדלת הראשית.

    תשאל את גלובלנטוורקס, כמה גולשים יש היום בחדרי חרדים. גם אם נניח שהם מנפחים פי 2, וגם אם תוריד את הגולשים מחו”ל ואת הד”לים, אתה עדיין מגיע ליותר מקוראי המודיע,יתד ומשפחה גם יחד.

    תשאל את בזק כמה גולשי ADSL יש בבני ברק. אפשר להתמם, אבל כדאי להתחבר למציאות. יותר ויותר חרדים, מתחברים לרשת. מתחברים לעולם הדיגיטלי הזה.

    זה קורה, וזה מתפשט כמו אש בשדה קוצים. נכון, אי אפשר לדבר על זה. יזרקו את הילד שלי מהת”ת. אבל בסוף גם הם יבינו. שאי אפשר בלי. כמו בכל העולם, אצלנו כרגיל הכל קורה בעיכוב מה. אבל אי אפשר לעצור את המהפיכה. אתה יכול היום לעצור את המהפיכה של הטלפון הקווי? אתה יכול להוציא את הרדיו מהבתים של אנשים? את הסלולר? נו באמת. אפשר להשעשע ברעיונות של צנזור כזה או אחר, הגבלה כזו או אחרת- אבל אי אפשר לעצור את הקדמה.

    כמה זמן נראה לך שאנשים אצלנו עוד ילכו לבנק להוציא דף חשבון? כמה זמן עוד אנשים ישלחו מכתב עם בול לדודה במקום אימייל? כמה זמן עוד יפָתחו תמונות בחנות הצילום בשיטה של ימי הביניים, במקום לשלוח בשניה את התמונה של התינוק החמוד החדש לכל המשפוחה? כמה זמן אשה בהריון תצטרך להתקשר לשוויגר ולשאול שאלת סבתא או לקרוא ספרי הדרכה מיושנים במקום לגשת לאחד מאלפי שו”תים רפואיים ולמצוא כל שחיפשה?

    כבר היום, אתה יכול ללמוד דף יומי ברשת, בכמה עשרות אתרים, לבחור לך את הרב המועדף וללמוד מהבית. ויותר מזה, אוצר ענק של מקורות פרוס לפניך בשניות. תשאל את הרב גוגל… מה שתרצה. תורה, נביאים, כתובים, גמרא, רש”י תוספות, ראשונים אחרונים. רק תכתוב כמה מילות חיפוש ואתה שם. מעולם לא היה עושר תורני ענק כ”כ בקצות האצבעות (למעט מי שהיה נגיש לפרויקט השו”ת) ובחינם!.

    כבר היום, אתה יכול לרכוש ולהוריד מיידית באופן חוקי! כמעט את כל המוסיקה החסידית, באתר של mostlymusic.com (כן, גם בארץ, ואגב האחרון של ישראל וורדיגר מצויין). – 11$- 45 שקל ויש לך דיסק חוקי ללא גזל. ומצד שני, אתה יכול גם לחתת רגליך לר’ עקיבא לקנות איזה דיסק ב-70 ש”ח עם פלסטיק מיושן. זה הכל שאלה של בחירה.

    כן. החרדים גילו את האינטרנט. יקח לזה עוד קצת זמן, אבל קח 5-10 שנים מהיום, ובכל בית שיש טלפון גם יהיה אינטרנט. זה לא יראה ככה אבל זה יהיה ככה. לא יהיה סלולרי בלי אינטרנט. לא יהיה שעון בלי אינטרנט ולא יהיה מחשב בלי אינטרנט. (מקרר, פנקס, GPS ברכב וכו’ וכו’. הכל יהיה מחובר.)

    וכן, יהיו גם רשתות חברתיות חרדיות. כמובן נפרדות, אחת לגברים ואחת לנשים, (אחל’ה סטרטאפ… רוצה להקים ביחד : )? ) אבל זה יקרה.

    וכאנשי פרסום, כדאי להסתכל קדימה ולהיות שם ראשונים, לדחוף את הלקוחות (מישהו אמר סלקום?) למדיה במקום לעצום את העיניים ולהתמם שאין חרדים באינטרנט!

    בע”ה תוך כמה שנים טובות, האינטרנט הישראלי, ימלא אור יהדות וימעיט את החושך (שאכן קיים שם). ולנו, תהיה סוף סוף מדיה, איכותית, מפולחת, מדוייקת וגדולה.

  6. שבוע טוב! וואו, איך השקעתם בתגובות לפוסט הזה…
    איתן, מה זה בגבולות הגזרה שלנו?… איפה הגזרה שלנו בנט?
    דינקיס, אני לא רואה בעיה בחופשיות המידע בצורה מוחלטת ויצירת קשרים ללא מחיצות בכל העולם…
    איש, אני לא חושב שאתה צודק. רוב החרדים שנמצאים באינטרנט (לצרכי עבודה כמובן) מסתדרים מצוין עם הממשק של פייסבוק. אברכים שלא למדו מעודם אנגלית בסיסית, לא נמצאים באינטרנט, ואם היו נמצאים, לא היה להם זמן לפייסבוק. מה גם שיש היום אלטרנטיבה לכל דבר ברשת ומתרגמים כל אתר חשוב. גם לפייסבוק כבר יש גרסה מעצבנת בעברית.
    אייל גור, כאשר גדולי הרבנים ניתחו את הסיכוי של האינטרנט מול הסיכון, הם החליטו שהסיכון גדול יותר. אני לא יודע להגיד לך מתי תהיה כאן מהפכה, אבל חברת ‘נתיב’ לדוגמא – חוסמת את כל האתרים ברשת ונותנת אופציה להשתמש בכמה אתרים בודדים. אם לצרכי נוחות (בנקים, משרדי ממשלה ועוד) וגם מסלול לצרכי עבודה שם פותחים עוד כמה אתרים כמו אתרים להורדת תמונות, פורומים מקצועיים וכו’. אני מאמין שבהמשך יהיו עוד כמה חברות מתחרות והציבור יתחיל לעבור לאינטרנט מבוקר. כשזה יקרה, נעבור גם אנחנו לפרסם שם.
    כל עוד האינטרנט בחזקת “טרף” כל פרסום בו יכול להזיק לתדמית העסק או המוצר.
    גיזמו, מגיע לך לקבל גם טור אורח, אתה משקיע ויש לך גם יכולות ניתוח והבעה – מעולים.
    איתן – תודה על הנושא שסיפקת לדיון. חשוב מאוד. אהבתי גם את הגישה שלך.
    שוב תודה.
    ממני המכור לפאשקעוויל,
    פירסינג.

  7. איתן, תודה!

    חתוך את השמיים – עוף לאן שבא לך
    רק אל תשכח – יש אבא בשמיים

    אייל גור לך… 🙂

    תודה! מקווים לארח אותך שוב.

  8. אכן כל מילה נכונה (כמעט)
    לא יודע אם מדובר באותה הרצאה אבל לא מזמן שמעתי הרצאה ברוח הדברים הנ”ל ע”י שותף בכיר במשרד אדלא חומסקי (לא זוכר את שמו)
    הרעיון הוא שאינטרנט הוא כבר מזמן לא רק כלי להעברת ומציאת מידע אלא חלק מחיינו ויותר מכך,
    הוא דיבר על הצרכן החדש שמושמע מהאינטרנט ולמעשה כמעט גר ברשת,
    יש לו חברים מהפורום והוא קשור לפחות לרשת חברתית אחת, כשבא לו להפיץ משהוא הוא מעלה ל”יוטיוב” ויכול להגיע למאות אלפי ויותר צפיות, וכמובן שאי אפשר למכור לו כמו פעם כי הוא מעודכן בכל דגם חדש שיצא או עומד לצאת מה הם מגבלותיו ומה חסרונותיו, כמה עולה כאן וכמה במקום אחר,
    הוא מתעדכן בחדשות באינטרנט בזמן אמת והמוח שלו מסוגל לנתח במבט תמונה אחת הרבה יותר מצרכן הדור הקודם,
    לדוגמא: לקחו תמונה ממשחק פעולה (משהו עם יריות) שבו רואים דמות תוקף ודמות נתקף ובתחתית המסך את הנתונים של השחקן מספר הכדורים, מצב בריאות, איזהנ נשק ואני לא יודע מה עוד,
    חשפו את התמונה למספר שניות לצעירי דור האינטרנט ולאנשים מבוגרים יותר,
    המבוגר ראה איש תוקף ואיש פצוע, הצעירים באותו זמן הספיקו לראות איש יורה איש ירוי כמה כדורים נשאר לו מה מצבו הבריאותי מה לגבי מזון וכל הנתןנים שהופיעו סביב המסך,
    ברור שזה תוצאה של “מגורים ברשת”,
    רק מה כמו שכתב איתן, אצלינו ב”ה התופעה אמנם מתדפקת על דלתינו אבל עדיין לא הגיע למימדים כאלו ואני מאמין שיקח זמן רב עד שנגיע לכזו רמה,
    ורק לדוגמא, את ההרצאה שמעתי במסגרת לימודים ב”הבצפר” לפרסום בת”א
    היתי היחיד בכיתה שאין לו תיבה בפייסבוק (בכ”ז חרדי אחד), כמובן שבאותו רגע קיבלתי הוראה לפתוח תיבה וכשעשיתי את זה ואישרתי את כל רשימת המייל שלי לבקשת חברות בפייסבוק, עברו עלי שבועיים שבכל יום פגש אותי מאן דהוא שלא הבן איך נפלתי לו על הפייסבוק,
    זה רק מראה שכמה שזה רחוק מליהיות כמותם זה כן נכנס לציבור שלנו לפחות מהדלת האחורית,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן